top of page
400PngdpiLogoCropped.png

Vi utför arbeten inom puts på Gotland

Vi är din lokala murare på Gotland
 

När det kommer till puts & mureri är detta två arbetsområden som ofta kan gå hand i hand men även utföras separat och helt oberoende av varandra. Därför tänkte vi inleda med att berätta lite mer om våra tjänster inom puts på Gotland.

Som du kanske redan känner till är puts ett byggnadsmaterial som ska skydda ytterväggen (fasaden) på ditt hus. Men utöver sina skyddande egenskaper finns det även många andra fördelar med att använda detta material som fasadmaterial. Lite längre ner på denna sida går vi igenom några av de främsta fördelarna med materialet.

Det andra området inom puts & mureri som vi arbetar med är själva mureriet. Här kan vi bland annat hjälpa dig att byta ut ditt tråkiga, gamla staket mot en stilfull och snygg mur. Du kan med fördel nyttja våra tjänster i samband med en nybyggnation eller vid en renovering av din befintliga fastighet.

Vår kunskap om, och erfarenhet av, puts & mureri kommer väl till hands när du vill piffa upp antingen själva fasaden på din byggnad eller den omgivande tomten. Till exempel kan olika typer av arbeten inom kategorin mureri verkligen göra underverk för din trädgård!

Kalkstenshem_6543_edited.jpg

Putsteknikens anrika historia

Puts är inte bara ett praktiskt och estetiskt tilltalande fasadmaterial – det har även en lång tradition av att användas som ett sådant. Till exempel har man i vissa länder i medelhavsregionen funnit rester av puts som har många tusen år på nacken.

Men det var inte bara under förhistorien som denna teknik användes och var omtalad. Även under antiken hade nämligen dåtidens byggare och arkitekter kännedom och kunskap om putstekniker. Att så är fallet vet vi bland annat utifrån det faktum att en romersk arkitekt vid namn Vitruvius nämner detta i sitt berömda verk. Verket heter “Om arkitektur” och är mer än 2 000 år gammalt men finns faktiskt än idag att köpa i bokform.

Här hemma i Sverige dröjde det dock fram till medeltiden innan man började använda puts som en fasadbeklädnad. På den tiden användes det på fasaderna av de stenhus som blev allt mer populära i städerna i och med att träbyggnaderna utgjorde en brandrisk.

Vad är fasadputs egentligen?

Puts anses vara ett miljövänligt byggnadsmaterial. Det består ofta av dels ett bindemedel och dels ett stenmaterial. Ibland används även tillsatsmedel. Det kan till exempel röra sig om plastifieringsmedel eller luftporbildande medel. Dessa blandas in i mixen i syfte att få fram ett putsbruk som är lite smidigare att bearbeta och även lite mer frostbeständigt.

Traditionellt sett har man använt kalk som bindemedel i puts. Än idag använder bland annat vi oss av kalkstensputs på Gotland när vi putsar fasader. På senare år har det även kommit andra varianter av putsbruk, däribland de som kombinerar cement och kalk för att öka hållfastheten. Dessa kallas för kalkcementbruk.

Ett renodlat kalkbruk karbonatiserar (härdar) till följd av den kemiska reaktion som uppstår när bruket interagerar med luften. Det finns idag även bruk där cement är det enda bindemedlet och sådana härda istället genom att reagera med vatten.

Puts innehåller även ett stenmaterial som till exempel kan vara finkrossat berg, grus eller sant. Putsens struktur påverkas i hög grad av storleken på stenmaterialet.

Den moderna putstekniken

Inte bara själva putsbruket har förändrats över tid – även putstekniken har genomgått en hel del förändringar under årens lopp. Detta innebär att den teknik som används för att putsa hus idag skiljer sig åt en hel del mot de tekniker som antikens byggare använde sig. Till exempel har vi i modern tid fått tillgång till nya hjälpmedel som har gjort det möjligt att effektivisera arbetet. Värt att notera är dock att fasadputsning än idag är ett hantverk och att det krävs speciella kunskaper och färdigheter för att leverera ett högkvalitativt slutresultat.

Idag påför man ofta putsen i tre lager. Detta kan göras antingen med hjälp av en spruta eller för hand. Väggen grundas först med ett tunt lager puts som håller de nästkommande två putsskikten på plats. Det andra lagret är ett tjockare lager av grovputs och det yttersta lagret består av en lite tunnare ytputs.

Med alla tre lagren på plats blir fasadytan såväl snygg som jämn och fin. Ibland används bara två lager puts – då påför man ett tjockare lager av ytputs direkt ovanpå det första lagret av grundputs.

Kalkstenshem_2130_edited.jpg
Tomatillo växt
Kalkstenshem 2186.jpg
Kalkstenshem_2130_edited.jpg
Kalkstenshem_6553_edited.jpg
Kalkstenshem_2525_edited.jpg
Kalkstenshem_6543_edited.jpg
Kalkstenshem_2605_edited.jpg
Kalkstenshem_2605_edited.jpg

Vanliga frågor om
puts & mureri

Har du funderingar kring puts & mureri? I sådana fall får du gärna kontakta oss för att få svar på dina frågor och funderingar! Du kan även läsa svaren på vanliga frågor nedan för att få reda på om din fråga kanske finns besvarad där!

  • Kalkstenshem_2247.jpg

    Puts kallas det tunna ytskikt bestående av bruk som kan sitta på byggnader. Det är vanligt att man använder detta byggnadsmaterial som material på fasaden av en byggnad men det kan även användas invändigt i byggnaden. Faktum är att putsbruk har använts som ett fasadmaterial ända sedan antiken. Materialet har som syfte att dels skydda den vägg som är belägen bakom putsbruket och dels hålla ihop konstruktionen. Samtidigt ger puts även fasaden en vacker och trevlig yta.
     

  • Kalkstenshem 2231.jpg

    En traditionell puts är gjord av ballast och bindemedel som har blandats med vatten. Bindemedlet kan i sig bestå av allt från kalk till gips, cement eller vattenglas till vulkaniskt material. I moderna varianter av puts brukar man istället använda sig av ett bindemedel i form av olika sorters plaster.

  • När du ska välja puts bör du göra detta val utifrån det underlag som redan finns på plats. Det kan till exempel röra sig om puts av kalksten eller andra material. Vi kan hjälpa dig att identifiera vilken typ av putsbruk som vore optimalt för just din fasad!

    Kalkstenshem_2633.jpg
  • Kostnaden för att lägga puts på en fasad kan variera ganska mycket. En grov uppskattning är att priset kan landa på allt från 1 500 till 3 000 kr per kvm. Men det finns många olika faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när man beräknar priset på ett arbete som detta. Därför rekommenderar vi varmt att du kontaktar oss för att få en skräddarsydd offert!

     

    Kalkstenshem_2633.jpg
  • Nej, puts är i själva verket ett förhållandevis billigt och prisvärt byggnadsmaterial. Därför kan det vara en bra idé att täcka din fasad med detta material. Kontakta oss för att diskutera ditt behov av snutputs på Gotland samt för att få veta mer om våra tjänster inom puts & mureri!

     

    Kalkstenshem_2633.jpg
  • Ja, puts är ett miljövänligt alternativ bland de byggnadsmaterial som finns att tillgå. Detta material består vanligtvis av stenmaterial, bindemedel och eventuellt även tillsatsmedel. Kalk är ett traditionellt bindemedel som ofta används i puts.
     

    Kalkstenshem_2633.jpg
  • Ja, det går bra att måla på puts. När du vill måla en putsad fasad är det dock särskilt viktigt att ytan ifråga är fast, ren och torr. Därför bör fasaden undersökas ordentligt innan målningen påbörjas. Till exempel behöver eventuella sprickor eller andra skador lagas innan fasaden målas. Dessutom är det viktigt att rätt färg används, men allt detta har vi naturligtvis stenkoll på!
     

    Kalkstenshem_2633.jpg
  • Den främsta skillnaden mellan putsbruk och murbruk är att dessa generellt sett har olika användningsområden. Ett putsbruk kan med fördel användas som fasadputs medan murbruket i huvudsak lämpar sig bättre för murning. Med detta sagt kan det ibland även finnas ett visst överlapp på så sätt att vissa murbruk faktiskt även kan användas för putsning.
     

    Kalkstenshem_2633.jpg
  • Kalkstensputs ska torka och härda i åtminstone 5 dygn. Den exakta torktiden för ett puts av kalksten kan dock variera lite grann beroende på faktorer såsom relativ fuktighet och temperaturen utomhus. Det är viktigt att kalkputsen har torkat helt och hållet innan man applicerar ett ytskikt ovanpå.

    Kalkstenshem_2633.jpg
bottom of page